De Helix kan weer verder groeien

Trots, blij en ook een beetje opgelucht. Dat zijn ze bij IKC De Helix in nieuwbouwwijk De Draai. Eindelijk kunnen alle kinderen in hetzelfde gebouw worden ondergebracht. Maandag 19 oktober werd het nieuwe gedeelte – de tweede én derde fase tegelijk – opgeleverd, waardoor De Helix er ineens vier nieuwe schoollokalen en vier opvangruimtes bij kreeg. “De afgelopen tijd hebben maar liefst vijf groepen extern gezeten, in bijgebouwen tegenover de school en naast het Han Fortmann College”, vertelt directeur Marlies Vredenburg. “Maar onze school groeit, net als de wijk, gestaag door. Dus zei ik bij de oplevering met een grote glimlach tegen de bouwers, architecten en gemeente dat we volgend voorjaar waarschijnlijk weer samen aan de slag kunnen!”We kunnen gelukkig nog verder groeien
Voor Vredenburg was het de vijfde verhuizing in de vijf jaar dat haar school nu bestaat, want De Helix blijft maar uit zijn jasje groeien. “Geen jaar is nog hetzelfde geweest. We moeten constant schakelen en creatief denken. Niet zo vreemd natuurlijk, in een wijk die steeds verder uitbreidt. Gelukkig hebben we een gedreven team van leraren en pedagogische medewerkers die zich flexibel opstellen en meedenken over oplossingen. We kunnen nu eventjes op adem komen, maar het ziet ernaar uit dat we in januari een vierde kleutergroep gaan starten en dan zit het enige lokaal dat nu nog vrij is ook alweer vol. In het voorjaar starten we dan waarschijnlijk al met de voorbereiding op de vierde fase, waarbij weer vier nieuwe lokalen gebouwd gaan worden. Het mooie is: die ruimte is er gewoon. We kúnnen nog verder groeien. Dus ouders kunnen gerust hun kind(eren) bij ons inschrijven, ook als ze nog heel klein zijn. Dan kunnen we er rekening mee houden.”

Spelen tussen dozen
Onder de paraplu van Allente ontwikkelt De Helix zich tot een Integraal Kindcentrum (IKC), waar basisonderwijs, kinderdagverblijf, buitenschoolse - en peuteropvang zijn samengevoegd. Een plek met een doorgaande leerlijn waar kinderen van nul tot twaalf jaar komen om te leren, te spelen, zich te ontwikkelen en elkaar te ontmoeten. “De school en de opvang zijn geen twee aparte werelden, maar nauw verbonden met elkaar”, benadrukt Nora Wellen, coördinator opvang bij Allente. Dankzij de samenwerking is er meer geld beschikbaar voor De Helix om te kunnen blijven uitbreiden, op twee fronten tegelijk. Voor de opvang was de verhuizing nog een hele klus, want anders dan de basisschool gaat de opvang tijdens de vakanties gewoon door. Nora: “Vier nieuwe lokalen erbij is natuurlijk geweldig, maar het was wel nog even puzzelen over wat er wanneer verhuisd zou worden omdat de opvang niet dicht kan. Gelukkig vonden de bso-kinderen het niet erg om de eerste middag tussen de dozen te spelen.”

Lustrum
IKC De Helix had dit jaar graag stilgestaan bij zijn eerste lustrum, maar corona gooit roet in het eten. Ook de samenwerking met de ‘buren’ van Esdégé-Reigersdaal staat noodgedwongen even op een laag pitje, maar dat wordt te zijner tijd weer opgepakt. “We hebben gelukkig het hele schooljaar nog om een feest te plannen”, aldus Marlies. “We hopen een goed moment te kunnen vinden in het voorjaar of de zomer, zodat we naar buiten kunnen. Wel heeft onze muziekdocent al een Helix-lied geschreven, die door de groepen geoefend wordt. En vrijdag 13 november nemen we een bijzonder filmpje op voor de ouders, dat binnenkort gelanceerd wordt. Zo kunnen zij ondanks de coronamaatregelen tóch even bij ons binnen kijken.”

Benieuwd geworden naar de Helix? Kijk eens op www.obs-dehelix.nl of maak een afspraak voor een rondleiding via 072-5714458 (onderwijs) of 0226-320208 (opvang).
Cookie instellingen