Ballonnen oplaten, mag dat?

Hoera een eigen kinderkrant!

Ben je tussen de 7 en 13 jaar? Zit je in de boevnbouw van een Heerhugowaardse basisschool? Dankrijg je vanaf nu elke maand een eigen krant: Jong Heerhugowaard (Jong HHW).

De Helix stond met een artikel in de eerste Kinderkrant (mei 2019)

De gemeente Heerhugowaard heeft een vernod ingesteld. Je mag in de gemeente Heerhugowaard geen ballonnen meer oplaten. We vragen Thomas (10), Kelly (11) en Kyan (12) van basisschool "de Helix' wat zij eigenlijk vinden van zo'n verbod.

De gemeente Heerhugowaard verbiedt het oplaten van ballonnen. Opgelaten ballonnen komen weer op de grond, in het water of in de bomen terecht. Ze zorgen voor zwerfvuil op het land, maar ook in de zee. Vissen en vogels krijgen die ballonnen in hun maag. Ze kunnen ook door het lintje aan de ballon stikken.

Goed en slecht
Thomas, Kelly en Kyan vinden ballonnen oplaten goed, maar ook slecht. Kelly: 'Bij een begrafenis vind ik het juist goed. Zo denk je aan iemand die overleden is.' Kyan vindt dat je het alleen bij hele bijzondere dingen mag doen. 'Zomaar ballonnen oplaten vind ik niet goed.' Thomas vraagt zich af of het heel veel helpt. 'Auto's zijn veel vervuilender', zegt hij.

Andere ideeën
Kyan, Thomas en Kelly snappen het verbod van de gemeente. Ze denken na over mogelijke oplossingen. Kyan: 'Bij een feestje kun je een ballonnenboog en vlaggetjes doen'. Kelly: 'Binnen kun je wel ballonnen en partypoppers gebruiken gebruiken. Dat is minder vervuilend. Je kan het dan ook goed opruimen.' Thomas vindt ook dat je binnen best ballonnen kunt gebruiken. "Dan kunnen ze niet de lucht in.' Over één ding zijn ze het eens. 'Alleen bij hele bijzondere gebeurtenissen mag je buiten ballonnen oplaten.'


Tekst en foto: Miranda Loonstra
Cookie instellingen